2.1.09

Tilbakeblikk på 1960-tallet

Januar står i 1960-tallets tegn

Vi tar et tilbakeblikk i norsk poesi og bruker januar til å se nærmere på diktsamlinger som kom ut på 1960-tallet. I første omgang det første året: 1960. Leserne der ute kan komme med forslag til hva vi skal se nærmere på. Hvis noen vil bidra med tekster så er det også mulig. Foreløpig er jeg på research-stadiet. Men viktige poeter blir nok: Georg Johannesen, Kate Ness, Stein Mehren, Eldrid Lunden, Paal-Helge Haugen, Tarjei Vesaas, Jan Erik Vold, Olav H. Hauge... det er navn jeg kommer på i farta. Men først rettes forstørrelsesglass altså mot 1960. Og det vil muligens dukke opp et eller annet uforutsigbart som ikke finnes i litteraturhistorienes oppgulp.

2 kommentarer:

Jarle sa...

Kjenner i alle fall til to utgjevingar frå 1960 som vel har vorte ståande: Paal Brekke: Roerne fra Ithaka og Stein Mehren: Gjennom stillheten en natt. - Såg gjerne at Poesiportalen såg nærare på desse to. Kor stor er Brekke, eigentleg ? (Eg kjenner berre einskilddikt). Var Mehren på sitt beste i dei tidlege samlingane ? - Ser fram til gjennomgang (og btw: godt nytt år!)

ErikB sa...

Jeg hadde faktisk tenkt å ta for meg Gjennom stillheten en natt som første bok. Det kom jo i 1960. Paal Brekke har en plass i norsk lyrikkhistorie. Han oversatte jo Eliots The Waste Land til norsk, og var en pådriver for norsk etterkrigsmodernisme. Senere ble han en farsfigur som måtte angripes. Jeg forbinder han først og fremst med det antologiserte diktet: Som i en kinosal fra samlingen Det skjeve smil i rosa fra 66, tror jeg... Han var nok stor i samtida, men har blitt mindre etter hvert som tida har fått gnage på diktene...