4.2.09

1962 - Kate Næss


I 1962 kom Kate Næss med debutsamlingen Billedskrift.

Kate Næss (født 1938 i Oslo, død 1987) var en norsk lyriker. Hun utga bare tre diktsamlinger - i perioden 1962 til 1969, men regnes som en av de mest interessante norske lyrikere fra 1960-åra. Jan Erik Vold har kalt henne «sekstitallets hemmelige dronning.» Hun viser en sterk billedskapende evne i diktene sine, og bildene befinner seg ofte i grenselandet mellom drøm og absurd virkelighet. Diktene hennes kan være utadvendte og hverdagsnære, men hun kan også dikte om livsangst og fremmedfølelse i sensymbolistisk tradisjon. Næss var en av pionerene i Club 7 i Oslo og en av de første som opptrådte i jazz & poetry-sjangeren i Norge. Hun har også gjendikta amerikansk og tysk lyrikk.

En av gåtene knyttet til dette forfatterskapet er hvorfor hun sluttet å skrive?

Hun avslutter sin siste samlingen fra 1969 med følgende strofe:

Vi er på sporet
etter en ny og bedre virkelighet
som skal finnes ikke så langt herfra
Den ligger forhåpentlig
i nærheten av
det hjertet forstår.


Tidligere hadde hun satirisk bemerket at:

Virkeligheten forlater oss
som en rotte

Kanskje finnes det en slags eksistensiell forklaring på denne tausheten fra 1969 fram til 1987 da hun dør av kreft.

6 kommentarer:

Aina sa...

Eg synest det er veldig interessant å lese desse presentasjonane dine. Det einaste eg saknar er å få lese eit dikt frå kvar forfattar.

ErikB sa...

Hei Aina!

Kanskje jeg kan lage en slags oppsummering på slutten av ti-året... et dikt for hvert år...

Ellers er jeg mest spent på hvordan det går med Rimbereids Herbarium... det ville vært flott hvis han fikk Nordisk Råds litteraturpris... jeg driver og leser boka ganske nøye for tida.... mange gode enkeltdikt...

Lille søster sa...

Fint å bli minnet på en forfatter jeg flere ganger har tenkt jeg skulle prøve å lese. Bare tre diktsamlinger, og likevel blir hun husket og regnet som sentral.

Aina sa...

Det hadde vore fint om du gjorde. Eller ev. legge inn eit dikt i presentasjonane? Men det kjem jo an på korleis du jobbar, sjølvsagt.

Blir spennande å følgje med på Nordisk Råds litteraturpris!

Anonym sa...

kate næss er så bra! og så fin post du har om ho!

ErikB sa...

Fin at du synes det, grape... rart nickname du bruker... Kate Næss har blitt en del av det kanoniserte 60-tall... kanskje fordi det mangler sentrale kvinner i poesien... og spesielt siden de mannlige poetene var så sterke personligheter: georg johannesen, stein mehren, jan erik vold, einar økland, paal-helge haugen og olav h. hauge...det var folk som sikkert kunne "blitt noe" eller satset på andre sjangre, men som satset helhjertet og hardt på poesisjangeren... nå blir det riktignok litt frafall etterhvert... georg j. slutter å skrive dikt, eller tar et langt opphold... det er jo interessant å se på hvorfor? Det samme gjelder jo Kate Næss... Det er fremdeles en liten gåte.. Kanskje er det så enkelt at den poetiske erfaringen eller inspirasjonen som hun mente måtte være der for å kunne skrive, forsvant... kanskje er det virkeligheten som forlater oss...