26.9.08

Stor svensk leseropplevelse

Metaforiker

Med sin debutsamling Kapslar (2007) har Sverige fått en ny poetisk stemme med tyngde og autoritet. For meg er denne samlingen en av de store leseropplevelsene i år. Victor Johansson er noe så utrendy som en kompleks metaforiker. Dette er ikke vanskelig tilgjengelig kun for å gjøre seg interessant, men det finnes en belønning i enden av nærlesningen. Det tycker nog jag, hvertfall. De fleste diktene består av konkrete fantasibilder som avløser hverandre og henger sammen. Her er det både DumDumboyske one-linere og en sammenhengende komposisjon som du finner for eks. hos norske poeter som Tomas Marco Blatt, der tidskapselen fungerer som en slags hovedmetafor.

Prisbelønnet

Viktor vant en debutantpris for boka utgitt på Modernista forlag. (100.000 kr). Du vil også finne en omtale på jung.no Det finnes mange anmeldelser av boka i svensk media, også på nettet. Kanskje er det viktigste som har kommet fram at den representerer en fornyelse av en poetikk knyttet til metaforen. Poetikken i Sverige har vært preget av et veldig negativt syn på metaforen. Viktor Johansson blir en av noen få poeter som tar opp tråden som Tranströmer lar henge igjen. Det viser at det er mulig å skrive godt innenfor forskjellige poetikker, og at det ikke er selve poetikken som er avgjørende for diktenes kvalitet. Noe som man kan mistenke enkelte poeter og anmeldere for å mene.

Forlagets omtale

Denna bok är en tidskapsel, en skokartong fullstoppad med papperslappar som lyder: Säg något om tiden som inte är en karantän. Säg något om kärleken som inte är en dikt. Om det är tungt så ska gråten också vara en sång. Om eftervärlden ska vara ett barn av vår tid måste vi äta efterbörden, göra helt rent efter oss. I ett försvinnande bläck står önskningar och besvärjelser samlade till ett testamente, en yttersta vilja från några unga älskande i ett försök framställa kärlek, i skuggan av det amerikanska kriget, i skuggan av städerna som skelett utgrävda ur en annan tid än deras egen. Viljan att göra en urgammal värld till sin, klottra över könen och tämja Historien till att börja ljus just här vid den egna blicken.

VIKTOR JOHANSSON är född 1983 i Lidköping, och är i dag bosatt i Örebro. Han är redaktör för nättidskriften Ett lysande namn, och medlem av aktionsgruppen Art the Streets. Kapslar är hans debutbok.

Utdrag

Recensioner och pressklipp

Borås Tidning
Per-Axel Svensson
»Själv är jag mäkta imponerad och det ska bli mycket intressant att se hur litteratur-Sverige kommer att ta emot Johansson. Och dessutom - hur ska BT:s debutantjury hantera Kapslar vad det lider? Själv vore jag inte det minsta förvånad om Johansson lämnar staden med en segercheck nästa vår. Det här bör bli svårslaget. Om det nu är dags för en poet vill säga.«

Helsingborgs Dagblad
Anne Lingebrandt
»Såväl det språkliga grävarbetet som det förtätade framtidsscenariot fascinerar. Det mörkt visionära bildspråket har lång efterklang«

Aftonbladet
Magnus-William Olsson
»Att läsa boken är som att panna mot panna stirra in i en sovandes öppna ögon och se alla de kaotiska drömmarna där inne.«

Lenker


Du kan kjøpe boka her.

Du kan lese mer om tidskapsler her.

Du finner et intervju med Viktor her

Og Viktor er redaktør for dette tidskriftet

Diktutdrag:

åskvädret planterade lågor i fårorna och vattnade, en sådd av eld rörde sig genom landet, något blint som kände sig fram med lysande fingrar, renar och människor var sjöarna i vägen, på biblioteket mimar du om haglet och åskan, som om det gick att tystas med kroppen, bryt mig som ett bröd tillbaks till sädesslagen, gör det rent, bryt ner mig till lika delar väta och aska, hitta en fälla gillrad i musklerna, jag vill minnas det med förlamning, maskar söker sig mot regnet som kobror mot musiken, vi går till branden med kniv och gaffel, du kan vara smaken av jord längst bak i tungan, vet inte vilka blommor fröna gör när du kysser dom i mig.

Ingen kommentarer: