18.9.08

Høstens diktsamlinger begynner å dukke opp

Nye innlegg på gang

En tilfeldig leser inspirerte meg til å gå i gang igjen med skriblerier rundt diktet og diktsamlinger i Norden. Høsten er en fin tid til å finne tilbake til den konsentrasjonen som må til når man åpner nye diktsamlinger. Foreløpig har jeg ikke fått den store oversikten og det har heller ikke kommet så mange anmeldelser i avisene. Det er som vanlig romanen som får mest oppmerksomhet. La oss ta en titt på høstlistene til noen av de store forlagene.

Cappelen Damm

Kristian Hæggernes kommer med sin andre diktsamling Med vinterstemme. Jeg kjøpte og leste den forrige samlingen, og synes han har nyskapende billedbruk i mange av diktene. Muligens kommer jeg tilbake til Kristians samling senere. Hans Petter Blad er et ubeskrevet blad for meg. Han kommer med sin første diktsamling Biblioteket i høst, som skal handle om bøker og fenomen knyttet til lesning og biblioteker. Muligens et interessant tema. Det er gledelig å melde at Håkon Øvreås debuterer med dikt på dette forlaget nå i høst. " Avstanden mellom hus er en samling dikt i hverdagslig språk der bakverk, poteter, raggsokker og stekepanner har sin selvfølgelige plass, men som samtidig peker ut en uro bakenfor. Diktene viser fram et rikt persongalleri som etablerer de sosiale og politiske omgivelsene for mulige manøvreringer gjennom livet", heter det i forlagets omtale av samlingen. Jeg gleder meg. Den er et must. Ellers har jo forlaget markert seg med den prisbelønte utgivelsen av Paul-Helge Haugens Kvartett i februar. Det blir for mye å omtale alle diktsamlingene her, så jeg kutter oversatte dikt, greatest hits, og det jeg oppfatter som uinteressant.

Ellers

Jeg kan nevne at jeg har tre av årets diktsamlinger på nattbordet hjemmet. De er skrevet av Irene Larsen: Framtida er ein stad til høgre for tavlekanten, Marte Huke: Ta imot og Anita Arildsdatter Pedersen: Ein morgon vaknar eg ved Egearhavet (Prosadikt, Wigestrand 2008) Kanskje dukker det opp kommentarer og oversikt over anmeldelser seinere i høst. Det er alle spennende utgivelser som fortjener mye omtale.

Jeg skriver fremdeles dikt, men i det siste har inspirasjonen tørket helt inn. Her er sommerens lille inspirerte øyeblikk. God dikthøst til alle bloglesere, og takk til Lille Søster som fikk meg på sporet igjen med en liten kommentar!

I lyset fra bilene
trer poesien fram
som en haiker i regnet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for omtale! Og fin blogg, dette - herved lagt i bokmerkene :)

irelars sa...

ja, dette er en fin blogg.

En ren poesiblogg er en sjeldenhet, så her håper jeg det komme mer stoff.