30.8.05

Jørn Berget - vinner av Damms lyrikkonkuranse

Vinneren er født i 1970 og bor i Bø i Telemark. Han har blitt 100.000 kr rikere i høst og diktsamlingen kommer ut senere i høst. Han har deltatt på forfatterstudiet i Bø, men ellers et ubeskrevet blad. Det gjør det ekstra gjevt å være den utvalgte blant 800 manus.

Jurymedlemmene skriver blant annet dette i sine begrunnelser:Diktene fenger umiddelbart og gir et rufsete, trivelig inntrykk. De prøver ikke å pynte seg eller virke smarte, og kan henvende seg godmodig til leseren, med: "her er vi folkens", "sleng deg ned her ei lita stund", "holder'u ut enda en linje". Hvor ofte blir man tiltalt sånn av dikt?! Dette er likevel ingen bunke med godmodig poesi. De er såre minner, assosiative utladninger, skeive betraktninger, språk på leting etter møtesteder og forståelse. Alt i en høyst personlig tone. De er i slekt med beatpoesi, Pentti Saarikoski, eller norske Nils Yttri, men mest av alt er dette en poet som har funnet sitt eget språk og tone. Jeg tror ikke diktene ligner noe annet som skrives på norsk for tiden. De befinner seg i sine egne mentale og fysiske omgivelser, og har det ikke travelt med å proklamere hva slags dikt de er og hva de står for. Det er befriende. Det tyder på en modenhet hos forfatteren; på et uttrykk som har modnet.

Cathrine Grøndahl


... vennligheten i disse linjene fører leseren temmelig umiddelbart inn i en egenartet diktverden; egenartet på tross av at det nærmest insisterer på det som ikke er egenartet, men snarere felles. For her er det nettopp fellesskapet som slår an tonen. Tankegangen at vi er sammen om det, at reisen ikke kommer til å bli en egotripp. Det er også noe upretensiøst over denne åpningen; liketil uten å bli bombastisk, nølende uten å dvele ved sin nøling. Det virker helt naturlig, tempoet virker helt riktig. Det er ikke nødvendig å skynde seg i utide. Enkelte ting skal liksom falle på plass, som en enighet om premissene, som om vi befant oss på et felles sted, før vi går videre.

Espen Stueland.

Jeg venter spent på høstens utgivelse!

Flere prisvinnende poeter i høst!

Pedro Carmona-Alvarez fikk Sultprisen (75.000,-) som Gyldendal har opprettet. Og den unge lovende poeten Endre Ruset fikk Bjørnsonstipendet (15.000,-)

Penger frigjør som kjent tid
til å skrive poesi.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hello there, I just wanted to offer you and your readers a quick invitation to a new better universe information source. Everything you need is here.

Anonym sa...

Hello, I like your blog. I wanted to tell you about a website I found. It is a Webmaster Products related site. It is awesome and I am sure you will love it

Anonym sa...

Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!
I have a Online Debt Consolidation site/blog. It pretty much covers Online Debt Consolidation related stuff.

Come and check it out if you get time :-)