7.1.10

Johann Grip med nye dikt

Nye enkle dikt etter 6 år


På tampen av 2009 kom Johann Grip med en ny diktsamling på forlaget Oktober. Noen husker kanskje fremdeles Enkle dikt fra 2003 som ble gitt på Cappelen. Diktet "Hentet" ble kåret til årets dikt i P2 det året.

Årets samling heter Denne kjærligheten og innholder ca. 40 dikt. Han har beholdt sitt særegne oppsett i diktene med tolinjers strofer og har sin egen vri på det sentrale lyriske tema kjærlighet. Det er kanskje også en utforskning av det banale ved kjærligheten, det barnlige og tillitsfulle.

Forlagets omtale:

Johann Grip er tilbake med nok en personlig og utadvendt diktsamling. I Denne kjærligheten er temaet kjærlighet, så vel jordisk som himmelsk: Med utgangspunkt i refleksjoner omkring kjærlighet og hengivelse, inviteres leseren med på en reise bakover til barndommens formende opplevelser og frem til senere møter med Kjærligheten.

Denne kjærligheten søker seg også mot det punktet hvor tro og kjærlighet ser ut til å tangere hverandre i korte glimt – og der lukten av Gud henger igjen som svovelstripen etter et slokket lys.

Overfart med grimase

Det første diktet i den nye samlingen heter "Overfart med grimase" og har mye til felles med diktet "Hentet" fra 2003. Det er en hverdagslig situasjon der kontrasten mellom hvordan de voksne og barn oppfatter språket åpner diktet mot kontrasten uskyld og den desillusjonerte voksne verden. Det må nevnes at den femårige gutten i starten av diktet kommer med utsagnet: "Den kjærligheten, / den er god!"

utdrag fra diktet:

En liten gutt står
og napper i farens jakke

peker på
en jente med kjærlighet

på pinne -

og, herregud, faren
nikker bare fraværende (...)


Personifikasjon

I neste avdeling av samlingen personifiserer Johannes Grip kjærligheten. Han gir det velkjente abstrakte begrepet menneskelig egenskaper. Som i dette korte diktet:

Å, jeg har ventet
så lenge

sier Kjærligheten

Hørte du ikke
at jeg ringte på, du da?


De store eksistensielle grensesituasjonene kobles opp mot hverdagslige hendelser på en humoristisk og enkel måte. Det er en måte å fornye tradisjonen som ingen vil ta i med ildtang fordi det er skrevet så mye om det før. Det skal mot til å gjøre det. Og det fungerer godt for denne leseren. I delen som heter "Lukten av Gud" bruker han litt av samme metode for å ta den abstrakte forestillingen til hverdagslivet:

utdrag:

Lukten av Gud
henger igjen i rommet

som et stearinlys
slokket med fingertuppene (...)Diktsamlinga er kanskje noe for til de som har tenkt for mye og for lenge, eller er for opptatt av formål og planer, de som har blitt fraværende i sine egne liv, blinde og døve for det enkle og barnlige som vi bærer med oss, kanskje fortrengt og fornektet, men likevel er det med oss videre og kommer til oss mellom slagene fra en femårings munn.


Det skal nevnes at han skrevet andre ting mellom disse to diktsamlingene: Romanen Den korte veien hjem kom i 2005, og i 2007 utkom romanen Reisen fra Karawankene. Johann Grip har vært redaktør i Vagant og Lyrikklubben, og har gjendiktet blant andre Catullus og Horats.


http://www.oktober.no/

1 kommentar:

Anonym sa...

falt for den