8.12.08

Luke 8

de varger trekke
fra østvidde inn
lyden av det fylkesras
de månegarme lokke
o fylkesødsel! myke poter
under raset de horder
under ramn
kom o ulv
kom ulv og gap
steinginnunga
la kampesteiner
dørstokken i kvite det hus forsegle

utdrag fra Harudes av Erlend O. Nødtvedt (2008)

Lukelenke

13 kommentarer:

Irene Larsen sa...

Original og overraskende diktsamling, dette...
Det blir spennende å følge Erlend O. Nødtvedt videre.

ErikB sa...

Ja, han ble umiddelbart tatt opp i det "gode" selskap. Det er ikke minst artig å høre han lese... interessant å høre at samlingen ble skrevet "in flow", som det heter...

Anonym sa...

Jeg prøver og prøver, men jeg klarer ikke å like Nødtvedts dikt eller i det hele tatt å forstå hva som er appellen. De framstår for meg bare som en slags snodige parodier på tradisjonell nordisk diktning. Er det fordi jeg ikke er poet/litteraturkritiker, men bare en stakkars vanlig leser som ikke forstår dette geniet? Eller er det bare spørsmål om smak?

Irene Larsen sa...

Nødvedts diktsamling fascinerer meg mest fordi den er utrolig leken, samtidig som jeg synes den har tyngde i måten den behandler språkhistorie, myter osv. på.

Men jeg tror det har mye med smak, og ikke minst referanser å gjøre om man liker noe eller ikke.

Synes det er bra du stiller spørsmål som du gjør.

ErikB sa...

rullerusk: jeg skjønner godt frustrasjonen når man umiddelbart ikke får diktene til "å gå opp"

det har kanskje med at vi er opplært til at dikt skal leses på en bestemt måte. jeg skal ikke forsøke å belære deg med mine lesemåter... men jeg forholder meg ofte til dikt som rytme, musikk og bilder...og fester meg ved det som berører og går videre... det blir en slags lytteopplevelse og en visuell reise, og ikke så mye å tolke en helhetlig mening... noe som fører til at jeg blir ferdig med diktet... at det mister sin fascinasjon eller appellen som du sier... som når puslespillet er ferdig... jeg synes det er lettere, også for folk som ikke er skolert, å forholde seg til ordene på denne måten, å utsette kravet om helhetlig mening...

ps. når det gjelder geni-begrepet, så er det nok forlengst forlatt... nødtvedt er mer en snøbrettkjører i poesien...romanforfatterne er alpinkjørere.... jeg synes flyt-begrepet er interessant i denne sammenhengen...coping in flow.. og vil gjerne diskutere det videre i forhold til denne samlingen..

Anonym sa...

Irene: Takk for svar. Når du sier det, så forstår jeg hva du mener. Det er vel bare slik at enkelte måter å skrive dikt på ikke vil falle i alles smak uansett hvor kritikerrost poeten er. Jeg orket ikke lese mer enn to sider av "Solaris korrigert" heller.

Av høstens debutanter er f.eks Trine Ness betrakelig mer i min gate.

Anonym sa...

Erik: nei, jeg krever heller ikke nødvendigvis helhetlig mening og jeg tror ikke dikt må tolkes eller "gå opp" for at de skal være bra. For meg handler dikt mye om stemninger, assossiasjoner, språklige bilder, fascinerende verselinjer. En dikter jeg nylig oppdaget og som gir meg et fantastisk utbytte angående disse tingene er fx Tone Hødnebø. Mange av diktene hennes gir ingen umiddelbare mening (i den tradisjonelle betydnigen av ordet), men jeg elsker dem likevel.

Så min frustrasjon over Nødvedt er kanskje at han ikke gir meg noe av dette. Jeg får ingen interessante assossiasjoner rundt diktene hans og jeg synes rett og slett at det arkaiske språket og referansene til det norrøne er ganske teit. Denne språkbruken er et kraftig virkemiddel og jeg ser ikke helt hva han vil med det.

har ikke vært borti uttrykket "in flow" før. En slags poesiens stream of consciousness?

ErikB sa...

Rulle: i intervjuet som ligger i lukelenken sa Erlend at diktene ble skrevet i flyt eller in flow... han opplevde en slags flyt i skriveprosessen som han antakelig vil overføre til leseren... det er jo litt interesant å diskutere hva det består i, i for eks. dette diktet... en slags evne knyttet til spontanitet...

når det gjelder assosiasjoner knyttet til det norrøne, så er jo både black metal-miljøet, nazistene og nasjonalister opptatt av symbolikken og mytene, så derfor er det så viktige at noen tar det tilbake igjen og bruker arvene på en positiv måte... I Sverige har nasjonalistene klart å gjøre for eks. flagget til et symbol som tilhører dem, å vifte med flagg er politisk betent... det må ikke å bli sånn at det norrøne nødvendigvis skal gi oss assosiasjoner til høyre-ekstreme holdninger...

når det er sagt, synes jeg det er helt greit at du ikke liker diktene, det er litt sånn som musikk, en ærlig sak, jeg liker at du står for dette... og at du innrømmer kun å ha lest to sider at Øyvind R's "mesterverk"... respekt!

Anonym sa...

Ja, dette med flyt i diktene og overføre til leseren er absolutt interessant. Å tenke at språket er en strøm som man følger. At et dikt kan være som musikk, rytmen og ordlyden er en melodi som river deg med. Eller kanskje det at diktet fører til en flyt av nye tanker. Hm, skal også tenke litt på det du sier om spontanitet.

Absolutt enig i det med å ta i bruk den norrøne arven og ta den tilbake fra fx nynazistene. Har selv vært veldig opptatt av norrøn mytologi og historie i perioder. Likevel klarer jeg ikke like Nødtvedt eller Cornelius Jakhelln (som jeg føler er på litt samme greia). Kanskje jeg er for mye av en purist når det kommer til norrøne? Noe å tenke på..

Ja, smak vil jo ofte avgjøre til syvende og sist. Jeg er av den mening at kvalitet ikke er relativt, at det er visse kriterier man kan måle mot for å si om noe er bra eller ikke. Men at man kan anerkjenne at noe er fx teknisk dyktig utført, nyskapende og kunsterisk interessant betyr jo ikke at man liker det personlig.

Og ja, jeg synes man må kunne si at man ikke liker noe selv om det er erklært et mesterverk. Kanskje flere burde vært ærlige på at de synes Solaris korrigert er et slit og at de aldri kom lenger enn side 25 i Ulysses. :)

Irene Larsen sa...

Ulysses har jeg ennå ikke begynt på. Tenkte jeg skulle vente til jeg blir pensjonist ;)

Anonym sa...

Samme her. Den og På sporet av den tapte tid :)

(Jeg liker godt å bla litt i Proust og lese en side her og en side der, som om jeg leste poesi).

Anonym sa...

Gunnar Wærness har skrevet en omtale av Nødtvedt som er interessant, og kanskje prøver å svare på noen av spørsmålene som stilles her. Den finnes på audiaturs nettsider: http://www.audiatur.no/bokhandel/?visning=omtaler&tekst=17

ErikB sa...

Takk for lenken! Det er en interessant artikkel som egentlig reiser et klassisk og gjentatt spørsmål i norsk kulturhistorie...

Det er bra at Gunnar W. omtaler en debutant. Det tror jeg ikke har skjedd før. Han har vel gått lei av samtalene med reven. Jeg håper diktsamlingene får en videre resepsjonshistorie.... kanskje utløser en videre debatt...