12.12.08

Luke 12

La oss være fornuftige

som forfatterne i antikken;

rive tragedien fra hverandre

mens vi danser, drikker og glemmer.

Eller som bergenserne;

finne De Dummes Sten

synge nystemt

og la sorgen forgå.Utdrag fra Nye ritualer av Cecilie Løveid (2008)

Lukelenke

9 kommentarer:

Harry'en sa...

Ka e' det hon sier, finne de dummes sten ?, - det kvinnfolket som flyktet fra regnet ? ble flyndre i stedet for oss breiflabber som går igjen - Nystemten, ok då, kanskje ikkje værdens beste, men du ska'kje kødde me han.

ErikB sa...

Er det noen som kan oversette dette?

F. Summervold sa...

Det kan jeg ikke. Men de dummes sten - det er en allusjon til bergenseren Georg Johannesen, er det ikke:

Vi har funnet de dummes stein
Vi lager gull av den
og dør av det, men langsomt

Fin kalender, Erik.

ErikB sa...

Da er det vel en av dødssyndene i Ars Moriendi som beskrives... fråtsing eller havesyke kanskje? det virker som kulturkritikk av materialismen og
konsumkulturens uutholdelige letthet... (med Arbeiderpartiet som den store sviker)

Ustvedt skriver i sin anmeldelse av boka at et viktig tema er at "når mennesket fornekter begjæret, alt dette som hisser oss til å kreve det vi ikke har eller er - da visner mennesket, skrumper inn til å bli en skygge av seg selv."

Så denne allusjonen eller motivet ikke er så entydig negativt som man skulle tro, selv om det nok ligger en ironisk distanse her.

Harry'en sa...

ironisk distanse ? Sånt har vi ikkje i Bærgen, men ok med den der forklaring om de dummes sten .. selv om bare skjønner det sånn halvveis. Og hvis du må ha det med teskje: Cecilie har forlotte Bærgen, og dratt ned til det pannekakeflate Danmark. Der e så lavt under taket at de bare spiser flyndre og flatbrød.

ErikB sa...

Har dere samme forhold til Holberg og Amalie Skram...? Eller blir de plutselig gode bergensere så fort de dør?

Tyra sa...

Foreløpig har jeg ikke kommet lenger enn til "Gartnerløs", men denne boka står veldig høyt på ønskelista til jul, faktisk over melkeskummeren som jeg har savna i ett helt år etter at den forrige ble ødelagt, og også over ulltrøye med blondekant til aldri å fryse med.

Fint dikt. Jeg anbefaler boka usett, og den forrige, og de andre.

Harry'en sa...

eg liker kalenderern ! det e'kje det, men cecilien ... altså eg vet ikkje alltid kor hon vil hen, og ikkje sant !? hon har forlotte Bærgen, og då kan du liksom gi f.... i patriotismen og alt det kjøret, -- og egentlig: Kanskje eg gjør det eg òg

ErikB sa...

Georg J. er utvilsomt er ekte Bergenser, til tross for sin radikalisme som må ha irritert det gode selskap i byen. Han hadde litt av den skepsisen som bergensere har til Oslo, og den deler nok mange i resten av landet. Så vi har et felles prosjekt med å detronisere media og kultureliten i hovedstaden... sett på den måten er jeg også bergenspatriot... og hvis man ikke har et ståSTED blir man for en skygge av seg selv...

«Vi sover i vår egen skygge
med solen under sengen
når jorden formørker seg selv.»