30.5.05

Hvem skjuler seg bak denne bloggen?



Hello bloggerbot

Jeg har nettopp etter "much ado" funnet ut hvordan man sender bilder til bloggen. Det blir jo litt kjedelig med bare tekst.

1.5.05

Trondheim Litteraturfestival

Trondheim litteraturfestival gikk av stabelen 14. til 17. april i år. En rekke interessante forfattere deltok. Temaet var grenselandet mellom litteratur og visuelle medier/lyd/musikk.

Nordisk profil

Følgende forfattere deltok: Ellen Einan (N) Bengt Emil Johnson (S) Jyrki Kiiskinen (F) Barbara Köhler (DE) Mara Lee (S) Niels Lyngsø (DK) Helge Rykkja (N) Kjersti Bronken Senderud (N) Claes Andersson (Finland) Marcel Beyer (Tyskland) Marie Silkeberg (S) Ingrid Storholmen (N) Yoko Tawada (DE/ JPN) Steinar Opstad (N) Øyvind Ådland (N) Vemund Ådland (N)

Language-poesi

Det har vært dårlig med medieomtale av festivalen. En lengre artikkel i Morgenbladet (22. - 28. april) av Bendik Wold er det eneste interessante jeg har kommet over. Jeg anbefaler artikkelen som henviser til Charles Bernsteins essaysamling Close Listening. Poetry and the performed Word. (1998) Han omtales som language-poesiens amerikanske stamfar.

Her finner du mer om dette: http://nypoesi.net/essays/bernstein.html

Rom i ordene

Årets festival er den andre i rekken og arrangeres av Forfattersentrum Midt-Norge i samarbeid med forfatterne Marte Huke, Ingrid Storholmen og Arild Vange. Overskriften på festivalen var Æ Å, og ulike former for lydlig og visuell poesi sto i sentrum. Vi vil skape rom for ord og forfatterne vil skape rom i ordene, het det i festivalkatalogen.

Hvis du er interessert finner du program og katalog her: http://www.aeaa.no/

Her finner du også mange forfatterpresentasjoner med flere dikt i katologen i pdf-format!

Morfeus

Når det gjelder visuell presentasjon av dikt er vel Niels Lyngsø det heteste navnet på den nordiske lyrikkscenen. Han har satt en ny standard for hvordan lyrikk kan se ut med sin diktsamling Morfeus som kom i 2004.

Omtale av diktsamlingen: http://www.sentura.dk/niels_lyngsoe_anmeldelse.html

Hør Niels Lyngsø bli intervjuet om diktsamlingen sin.



Ellers ser jeg fram til lydfiler fra årets festival på tidsskriftet Ratatosk sine hjemmesider:

http://www.ratatosknett.org/

Trondheim litteraturfestival er en viktig festival, kanskje den viktigste, for oss som er opptatt av samtidslyrikk i Norden.